bidmanager Richard Guffens interview

Van filosoof tot bidmanager: het carrièrepad van Richard

Gepubliceerd op 18 januari 2024

Maak kennis met Richard: onze gedreven bidprofessional met een verrassende achtergrond. Toen hij begon aan zijn studie filosofie, had hij nooit verwacht dat hij later bidmanager zou worden. Sterker nog, van aanbestedingen had hij nog nooit gehoord. Toch waagde Richard de sprong in het diepe toen de kans om bidmanager te worden voorbij kwam. Een keuze waar hij nog altijd blij mee is. In dit interview vragen we Richard naar zijn intrigerende loopbaanontwikkeling van filosoof naar bidmanager.

Hoe ben je tot de keuze gekomen om filosofie te studeren?

“Deze keuze maakte ik eigenlijk met een omweg. Ik koos aanvankelijk voor de studie journalistiek, omdat ik schrijven altijd al leuk vond. Na anderhalf jaar studeren en een propedeuse op zak besloot ik toch om te stoppen. Bij journalistiek doe je vooral veel kennis op om toe te passen in de praktijk, maar ik had behoefte aan het dieper doorgronden van materie. Ook had ik aanbiedingen van verschillende universiteiten in Amerika op zak, op basis van een voetbalbeurs. Zo kwam ik terecht op universiteiten in North Carolina en op Hawaii, waar ik voor het eerst kennis heb gemaakt met filosofie. Door het vak ‘Philosophy 101’ wist ik het zeker: filosofie is echt iets voor mij. Daarom ben ik dat later verder gaan studeren. Dat bleek de juiste keuze te zijn voor mij. Ik heb het erg naar mijn zin gehad tijdens mijn bachelor en master filosofie.”

Ben je direct na je afstuderen bidmanager geworden?

“Nee, ik heb eerst nog gewerkt bij een klein bedrijf dat zich bezighield met het verrichten van verschillende onderzoeken. Dat heb ik 6 jaar lang met plezier gedaan.”

Hoe ben je bij Wedobids terecht gekomen?

“Eigenlijk ben ik door een toevallige samenloop van omstandigheden bij Wedobids terecht gekomen. Ik was namelijk niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Wel kende ik de mede-oprichter van Wedobids, Thom Wijnalda, uit het amateurvoetbalcircuit in de regio Leiden. Thom dacht aan me toen Wedobids op zoek was naar mensen die goed konden schrijven. Schrijven is altijd een passie van mij geweest. Waarover maakte me eigenlijk nooit uit: van wedstrijdverslagen in de krochten van het Leids amateurvoetbal tot gepubliceerde artikelen in de Voetbal International over de VAR, van poëzie tot een masterscriptie over het panpsychisme: ik vond het allemaal leuk. Thom vroeg aan me of het schrijven van aanbestedingsteksten niet ook in mijn straatje zou passen. Aanbestedingen zeiden me toen nog niets, maar het klonk moeilijk en dus uitdagend. Na een succesvolle schrijftoets en verdere gesprekken, waaronder met co-founder Vera, kon ik aan de slag.”

Inmiddels praat je met het grootste gemak over NvI’s, alcateltermijnen en gunningscriteria. Maar hoe was het om te starten als bidmanager?

“Toen ik bij Wedobids startte, was het team nog veel kleiner. Inmiddels hebben we bij Wedobids een uitgekiend inwerktraject, maar destijds bestond dat nog niet. Gelukkig vond ik het heerlijk om in het diepe gegooid te worden. Zo werd ik door schade en schande snel wijzer. Mijn bombastische schrijfstijl paste ik aan naar concreet, SMART en actief. Ook leerde ik veel van het samenwerken met mijn collega’s en onze opdrachtgevers. Zo werd ik langzaamaan de duizendpoot die ik graag wilde zijn: een goede schrijver, een kritische reviewer en een verbindende collega. Om maar eens wat te noemen.”

Note van de redactie: Behalve om zijn filosofie- en bidmanagement skills staat Richard binnen Wedobids ook bekend om zijn bescheidenheid. 😉

Richards filosofische achtergrond bleek een voordeel te zijn in het achterhalen van ‘de vraag achter de vraag’ van gunningscriteria. De opgedane kennis over helder redeneren kwam ook goed van pas bij het samenstellen van winnende voorstellen. Toch was de overgang naar het bidmanagement niet zonder uitdagingen. Richard vertelt daarover:

“Ik moest aan het beginnen heel erg wennen aan de zakelijke terminologie en de praktische aspecten van projectmanagement. Ook moest ik nog leren om op een constructieve manier om te gaan met kritiek. Vooral wanneer ik het ermee oneens was. Inmiddels kan ik er nu veel beter mee omgaan, maar dat was toen wel een ontwikkelpunt van me. Achteraf gezien heb ik juist daar veel van geleerd. Zo groeide ik steeds verder in mijn rol als bidmanager.”

Hoe kijk je nu terug op je pad van filosoof naar bidmanager?

“Je zou het misschien niet verwachten, maar eigenlijk sloot mijn achtergrond heel goed aan op deze functie. De lessen die ik heb geleerd tijdens mijn studie en mijn vorige baan kwamen goed van pas. Toch had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik een functie als bidmanager zo leuk zou vinden. Vooral omdat ik eigenlijk nooit eerder van aanbestedingen of bidmanagement had gehoord. Ik ben wel erg blij dat ik deze stap heb genomen. Zo zal ik mijn eerste winst als bidmanager in elk geval nooit vergeten. Dat gevoel van winnen is verslavend voor mij.”

Ben je na het lezen van het verhaal van Richard geïnteresseerd in een uitdagende carrière op in bidmanagement? Op 1 april 2024 starten we met de Wedobids Academy, waarin we je binnen een jaar trainen tot bidmanager bij Wedobids. Eerdere ervaring met aanbesteden is niet vereist. Wij investeren graag in jou met een goed salaris, intensieve masterclasses en praktijkervaring onder leiding van ervaren vakspecialisten binnen Wedobids.

> Bekijk hier de vacature voor de Wedobids Academy.