header 5 boekentips voor betere inschrijvingen

5 boekentips voor betere inschrijvingen

Gepubliceerd op 30 oktober 2023

Persoonlijke aanraders van onze bidmanager Koen

Om aanbestedingen te blijven winnen is het cruciaal om je vaardigheden voortdurend te verbeteren en te verfijnen. Behalve het lezen van tips om aanbestedingen te schrijven, is het raadzaam om ook kennis op te doen uit andere vakgebieden. Wedobids helpt je daar graag bij. In dit artikel licht onze bidmanager Koen vijf boekentips (in willekeurige volgorde) toe die hij aanraadt voor het opstellen van betere inschrijvingen.

1. Brainfluence

Roger Dooley

boekentip voor betere inschrijvingen 1

Dit boek legt goed uit dat het gros van de beslissingen die je maakt vooral onbewust gebeurt. De verschillende psychologische principes die aan bod komen zijn ook handig voor bidwriters en bidmanager, zoals: het belang van emotionele aantrekkingskracht, sociale beïnvloeding en de kracht van storytelling. Als je weet waar onbewuste gedachtes vandaan komen, kun je daar op inspelen voor bedrijfsdoeleinden. De praktische tips en voorbeelden in het boek boden mij concrete handvatten om neuromarketingprincipes toe te passen in aanbestedingsteksten.

2. Evolutionary Ideas

David Loye

boekentip voor betere inschrijvingen 2

De schrijver van dit boek gaat in op het idee dat niet alleen organismen evolueren, maar ook ideeën en culturele concepten. Het begrijpen van de evolutie van ideeën is cruciaal voor het oplossen van hedendaagse uitdagingen. Het fijne aan dit boek is dat het veel voorbeelden uit de praktijk toelicht die je aan het denken doet zetten. Als bidmanager ben je continu bezig met het bedenken van oplossingen voor verschillende uitdagingen, van operationeel tot maatschappelijk niveau. Dit boek inspireert om buiten je eigen werkveld te zoeken naar oplossingen.

3. The Paradox of Choice – Why More Is Less

Barry Schwartz

boekentip voor betere inschrijvingen 3

Dit boek onderzoekt het fenomeen waarbij een overvloed aan keuzes vaak leidt tot stress, ontevredenheid en zelfs verlamming in plaats van het verwachte geluk en welzijn. De inzichten van het boek zijn ook door te vertalen naar het vakgebied van bidmanagement. Zo maken beoordelaars honderden, zo niet duizenden, keuzes per inschrijving. Als je begrijpt hoeveel keuzes je maakt, bewust en onbewust, begrijp je ook beter dat keuzestress een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Als bidmanager streef ik er natuurlijk altijd naar dat heldere en duidelijke inschrijvingen. Door dit boek heb ik een nog dieper begrip gekregen over hoe belangrijk dat is. Meer keuze is niet altijd beter.

4. De 5 frustraties van teamwork

Patrick Lencioni

boekentip voor betere inschrijvingen 4

Dit managementboek duikt in op de vijf fundamentele obstakels die de effectiviteit van een team kunnen belemmeren en daarmee het succes van een organisatie in de weg kunnen staan. Het fijne aan dit boek is dat de schrijver heel verhalenderwijs bepaalde situaties beschrijft en toelicht wat er goed en fout ging. Als bidmanager werk je altijd in teams waarin je vaak in korte tijd veel moet opleveren. Het is dan handig om de verschillende soorten persoonlijkheden en dynamiek te weten. Zo leer je eventuele problemen in de samenwerking eerder te signaleren en op te lossen. Uiteindelijk leidt dat dan weer tot betere inschrijving.

5. 100 things every designer needs to know about people

Susan Weinschenk

boekentip voor betere inschrijvingen 5

“100 Things Every Designer Needs to Know About People” is geschreven door een expert op het gebied van menselijk gedrag en design. Dit gaat over hoe je door middel van vormgeving een boodschap beter (of slechter) laat overkomen. Het boek bevat 100 beknopte en toegankelijke inzichten over hoe mensen denken, voelen en handelen, en hoe deze inzichten kunnen worden toegepast in ontwerpprocessen. Een mooi voorbeeld uit het boek is dat dikgedrukte tekst over het algemeen meer als waarheid wordt genomen. Dit soort tips en tricks zijn natuurlijk handig om te weten als bidmanager.

Conclusie

Dit waren de 5 boekentips van onze buitengewoon briljante bidmanager Koen (😉). Wil je na het lezen van de boeken nog meer bidmanagementtips? Wij helpen je daar graag bij. Volg ons op LinkedIn voor meer tips of neem contact met ons op.

Veel leesplezier!